Jannices blogg

-En liten del av min värld

Blått blod

Publicerad 2010-05-18 23:13:46 i Allmänt,

Birger Jarl Magnusson är mormors mormors
mormors mormors morfars morfars mormors
farfars morfars mormors farmors mormors farfar
till mig. Om man ska tro på släktforskningen iaf :)

För er som inte vet vem han är så kommer lite fakta
här:

Birger Jarl, död 1266, statsman, enligt traditionen av Folkungaätten, Sveriges styresman 1248-66 under svågern Erik Erikssons och sonen Valdemars kungatid.

Tronstrider mellan Sverkerska och Erikska ätterna försvagade kungamakten, och statsledningen låg helt i Birgers händer, särskilt sedan hans son Valdemar 1250 valts till kung. Ett uppror mot Birger och hans ätt slogs ned 1251.

Under Birgers regering skapades en stark central regeringsmakt i Sverige på bekostnad av de olika landskapens intressen. Birger utförde ett storartat lagstiftningsarbete; särskilt kända är de så kallade fridslagarna (bl. a. hemfrid och kvinnofrid). Dessa lagar utgjorde de första svenska rikslagarna. Birger hade kyrkans stöd sedan han förhandlat med påvens sändebud vid kyrkomötet i Skänninge 1248. Han företog ett korståg till Finland, där han anlade fästet Tavastehus.

Birgers utrikespolitik syftade till samförstånd inom Norden. Han försökte främja handelns utveckling bl a genom handelsavtal med Lübeck.

Birger Jarl anses också ha grundlagt Stockholm. År 1252 undertecknade han två så kallade skyddsbrev, som är daterade i Stockholm. Det är första gången stadens namn förekommer i ett dokument.Av denna anledning anses Stockholm ha fötts detta år. Någon stad grundade han inte, men han lät bygga en befästning på den nuvarande Helgeandsholmen för att säkra inloppet till Mälaren.

Birger hade sex barn med Ingeborg, bland dem två som blev kungar: Valdemar och Magnus (Ladulås). Han gifte 1261 om sig med Mechtild av Holstein.

Han ligger begravd i Varnhems klosterkyrka tillsammans med sin maka Mechtild och sonen Erik. Graven öppnades och restaurerades första gången 1922 och har åter öppnats 2002. En DNA-analys har utförts och bekräftar, att det är Birger Jarl, som ligger i graven.
Källa: historiska-personer.nu





Men då undra man...hur mycket kan man lita på släktforskning
när det är så långt bak i tiden? Men roligt är det iaf :)

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2010-05-19 08:27:01

om du tar dig tid att kolla allting så kommer du att upptäcka många intressanta (men rätt vanligt folk) i släkten. Folk som dött under vandringen mellan Norge och Sverige i krigstider, häxor och präster. Visst är det skoj att läsa om alla livsöden, man önskar bara att man kunde veta mer. Kram

Postat av: Roger

Publicerad 2010-05-19 12:33:44

Ja, det var sannerligen en imponerande samling av intressanta personer som finns i ditt släktträd. Själv så härstammar jag i rakt nedstigande led med bonden Jöns Östensson från Medle som levde i slutet av 1400- och i början av 1500-talet. Inget blått blod där inte! Men på en annan släktgren så är jag besläktad med den välkända Bureätten. Blåfors 1:e nybyggare Jon Johansson d. 1813 är jag också släkt med. Så det så!!!

/Roger

Postat av: Jeanette

Publicerad 2010-05-22 17:13:50

Bureätten finsn på mer än ett ställe i vårt träd. Synd att den baa är "hittepå", men kul ändå rent historiemässigt. Men ingen vet ju "säkert" ;).

Jag är gladast över bönderna, samerna och skogsfinnarna bland mina anfäder...redigt folk.

Postat av: Jeanette

Publicerad 2010-05-22 17:19:30

Men häftigast är alla färgranna kvinnor i trädet-(som tex Adak Ulla(som var en syster och dotter till vår anmoder), SpinnelAnna, Prästhustrun Målarelisabet och "Karin i Kautokeino" Katarina Tornberg, och "Mörderskan" Ella i Satter/Järämä. Folk som gjort små, små avtryck i historien som mödrar, som resulterat i sägner, berättelser och romaner.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela